søndag 25. juli 2010

Kajakktur blandt øyer i Phang Nga Bay

Havområdet Phang Nga Bay ligger mellom Phuket og fastlandet. I dette området er det noen spesielle øyer som det arrangeres båtturer til. Båtene har med kajakker som passasjerene bruker til å padle blandt øyene. Det padles også fra havet inn til saltvannsjøer i det indre av noen av disse øyene gjennom huler av forskjellig lengde og størrelse.

Kajakkene som brukes er ekstra brede i forhold til vanlige kajakker, og det er ikke nødvendig med erfaring fra kajakkpadling. Det brukes "sit on top" kajakker, hvor du sitter oppå kajakken. Turdeltakere kan padle selv i enmanskajakker, eventuelt i tomannskajakker, men det også mulig å sitte som passasjer i større kajakker som padles av thaier. Turdeltakere bør kunne svømme minimum 300-400 meter og bør ikke ha klaustrofobi pga. at noen av hulene er mørke og trange.

På bildet er en av båtene som brukes på slike turer. Det er en fordel med båter av denne størrelsen, slik at det ikke blir for mange passasjerer ombord. Da er det lettere å bli litt kjent med de andre turdeltakerne. Vi var 10 passasjerer da jeg var med på kajakktur i Phang Nga Bay.





Øyene hadde forskjellig størrelse og utseende.





Turdeltakere på veg mot den første hulen og inn i øyas saltvanninnsjø.



Høyden under taket i hulene varierer med flo og fjære. Hulene kan være inntil 100 meter lange, og i de lengste hulene bruker førerne lys. I enkelte av hulene er det flaggermus. Vi så ikke noen flaggermus, men kjente godt lukten.





Her ser vi en kajakk komme ut av hulen og inn i saltvannssjøen i midten av øya. Legg merke til hvordan den bakerste personen i kajakken lener seg bakover fordi det er lavt under taket.


Disse saltvannsjøene lå i bunnen av hule fjell, hvor det kunne være flere hundre meter opp til toppen. I de store saltvannsinnsjøene var det relativt mye lys som trengte ned, fordi åpningene var store og ikke dekket av trær.
I mindre saltvannssjøer kunne jungelen dekke store deler av åpningen og sidene, og bare noe av sollyset klarte å trenge ned. Helt til høyre på bildet over ser vi en kajakk som kommer ut av en hule.
 
Saltvannsinnsjøene kunne være flere hundre meter i omkrets.Her ser vi en innsjø mens det begynner å nærme seg fjære sjø, og vannet renner ut av innsjøen og tilbake til havet.



I noen av innsjøene var det trær med store røtter.

Aper var det rundt flere av innsjøene, og her ser vi en ape ta et eller annet spiselig fra en av thai-førerne.
To apemammaer med barn etpå fanget.

Padling i en innsjø
Ombord på båten har det nettopp vært lunch, og det er bare litt av desserten med vannmelon og kake som er igjen på bordet. Mannen til høyre var fra Tyskland, mannen midt på bildet  fra Australia og mannen til venstre fra Belgia eller Sveits. De andre personene på bildet er mannskapet ombord.

Det var flere kajakkbåter i området samtidig, og de lå ofte på de samme plassene og ventet mens passasjerene var ute og padlet. De røde kajakkene på bildet padles av thaier, mens de andre ombord i kajakken er bare passasjerer. 
Etter lunch kunne deltakerne bade, padle eller gjøre hva de hadde lyst til. 


Senere dro vi til en øy som hadde spesielle formasjoner.
og hvor vi padlet under fjell som hang utover sjøen.

Dette bildet er tatt rett opp over kajakken.

Det var det vi fikk gjort på den fine kajakkturen.


Det er flere operatører som arrangerer kajakkturer til forskjellige steder og med forskjellig lengde på Phuket. Link til operatøren Seacanoe.